Kanku 

Binnen het Kyokushin gebruiken we de symboliek van het Kanku-symbool. Het symboliseert de oneindige inspanning van het leerproces. Een droom van Masutatsu Oyama was het opbranden van alle egoïstische reflexen door het pad van Kyokushin te bewandelen.

Het Kanku-symbool is een eeuwenoud zen-symbool, je kan het vormen door je beide handen voor je uit te strekken, de gestrekte wijsvingers elkaar te laten raken net als de gestrekte duimen onderaan.

Boeddhistische zen-monnikken keken door de holte in hun handen naar de opkomende of ondergaande zon.

Beide punten gevormd door de duimen en wijsvingers van het Kanku-symbool stellen het uiterste voor. De overige brede vlakken van de handen, gevormd door de polsen, moeten de kracht voorstellen.

De cirkel in het midden, en de holte (de zon) moeten de oneindigheid voorstellen.

 

Kanji Kyokushinkai

Het kanji-teken, overal ter wereld voor op de karate-gi gedragen, betekent "Kyokushinkai", welke naam Sosai Mas Oyama gegeven heeft aan zijn karatestijl.  Het bestaat uit 3 karakters:    

Kyoku betekent "Uiterste". Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wil halen door door te zetten en je geheel te geven om zo tot het uiterste te gaan voor dat wat je wilt bereiken. 

Shin betekent  "Waarheid" of "Realiteit". Dit betekent dat je alleen met een ijzeren discipline en juiste mentaliteit dit kan bereiken. Je zal zonder marchanderen de realiteit  tegemoet moeten treden, en wanneer je dit kunt opbrengen, sterkt dit je in je zelfvertrouwen. 

Kai betekent  "Vereniging" of "Associatie". Dit staat voor het samenwerken met elkaar in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt. Respect is een essentieel punt in de relatie tot elk mens.